Tijdens een interessant gesprek over een boek van Joseph Jaworski, maakte ik voor het eerste kennis met het begrip ‘synchroniciteit’. De term, door Carl Jung bedacht in de jaren ’30, gaat over wanneer twee of meer situaties ongeveer tegelijkertijd optreden en er géén causaal verband is. Iemand ervaart het als ‘meer dan toeval’ omdat de waarde ervan voor die persoon betekenis heeft en zaken met elkaar verbindt. Iets dat ik al lang in mijn systeem kende. Twee dagen later vertelde een collega mij wederom over dit boek en nog tijdens dat gesprek bestelde ik het.

Diezelfde avond belde mijn vader. Hij vertelde over een boek dat hij jaren geleden had gelezen. Over dat dingen niet ‘zomaar’ gebeuren en dat als je durft te vertrouwen en luisteren naar wat zich aandient, dat dingen zich als vanzelf op jouw pad ontvouwen. Hij had het boek besteld om mij cadeau te geven.. Nog voordat hij klaar was met zijn verhaal: riep ik enthousiast: “SYNCHRONICITEIT!!” Hij was even stil en zei: “ja, ken je dat al?” “Nee”, schaterde ik, “maar ik heb het óók net besteld!”. Meer dan toeval.

Het hoofd en diep geïntegreerde overtuigingen zorgen vaak voor twijfel over een te nemen stap. Als je je niet waarachtig verbindt met dat wat je echt wilt, zul je vaak worden terug gezogen in je huidige (oude) bestaan. Tijdens coachtrajecten en de leergangen van SchoolvoorCoaching kijk ik met de ander altijd naar wat het oplevert om te blijven waar hij of zij nu is. Welke stap wil je vanuit je hart maken en welke keuze(n) heb je? Inmiddels weet ik dat zodra iemand de moed heeft om zo’n keuze te maken – met alle spanning en soms ook rouw – dit ongekende vrijheid oplevert.

Wanneer je vertrouwt op de kracht van jezelf én de kracht van synchroniciteit – van wat er op dat moment op jouw pad komt – kun je je twijfel, onrust en angsten insluiten en verduren. Én zul je steeds zuiverder en steviger jouw volgende stap kunnen nemen.

Het boek van mijn vader heb ik gehouden, het andere heb ik cadeau gedaan. Mijn vader schreef op de eerste bladzijde “Op het moment dat men zich definitief tot iets verbindt, komt de voorzienigheid ook in beweging. Dan gebeuren er allemaal dingen om mee te helpen die anders niet zouden zijn gebeurd.”

Boekentips:

Synchroniciteit – Carl Gustav Jung

Synchroniciteit – Joseph Jaworski

Deel dit artikel